Zdravé fit maškrty, ktoré si môžeš dopriať aj počas sviatkov + Recepty

pondelok, 21 decembra | 2020
Zdravé fit maškrty, ktoré si môžeš dopriať aj počas sviatkov + Recepty

Vianoce máme za rohom a spolu s nimi prichádza aj čas príprav jedla a maškŕt, ktoré k nim neodmysliteľne patria. Vôňa škorice, čokolády, teplého medu či oblátok. Na sviatočnom stole nesmie chýbať majonézový zemiakový šalát a ryba. Ako predjedlo sa podávajú opekance s makom či tvarohom alebo iné chuťovky, nasleduje tanier kapustnice a sviatočná večera končí oblátkami s medom či koláčmi. Všade je to iné a predsa rovnaké.

            Ak však celý rok poctivo a tvrdo makáš, dodržuješ aj stravu a nechceš si to počas sviatkov pokaziť, nemusíš. Mám pre teba pár skvelých tipov na zdravšie alternatívy obľúbených vianočných pochúťok.

To, že sú Vianoce ešte neznamená, že sa musíš prepchať a mať výčitky svedomia. Rovnako pre teba nemusí platiť veta „A čo, na Vianoce môžem, nič sa nestane!“

Neopúšťaj sa, nemusíš ísť s davom len preto, že ostatní idú. Buď svoj a drž sa svojej cesty aj počas Vianoc!

S CUKROM S ROZUMOM

Predstaviť si vianočné koláče bez typickej sladkej chuti je pre mnohých z nás doslova nemožné. Ako to však urobiť tak, aby si svojmu telu nespôsobil glykemický šok?

Tak napríklad môžeš použiť iba polovičné množstvo cukru z pôvodného receptu a rafinovaný biely cukor zameniť za kvalitný trstinový či kokosový. Dobrou voľbou je aj med či javorový sirup.

Akýkoľvek druh cukru si vyberieš, mal by si mať na pamäti, že sa stále jedná o cukor. Preto je dobré jeho množstvo v recepte znížiť, poprípade časť nahradiť napríklad sušeným ovocím v podobe hrozienok či datlí.

Alternatívou s nižším obsahom kalórií môže byť aj brezový cukor, poprípade stévia. 

STAV NA KVALITU

Čím kvalitnejšie suroviny pri pečení použiješ, tým výživnejšie budú tvoje vianočné dobroty.

Na čo si treba dať pozor?

Tak napríklad sa skús vyhnúť klasickému prášku do pečiva s obsahom fosfátov a radšej siahni po vínnom kameni. Dnes už nie je problém nájsť v obchodoch aj kypriace prášky bez fosfátov, stačí sa len poobzerať a nesiahať po prvom, na čo ti padne zrak.

V prípade, že vo vianočných maškrtách použiješ sušené ovocie, daj stopku takému, ktoré obsahuje siričitany. Pokiaľ je to možné, preferuj horkú čokoládu s ukážkovým zložením a označením pôvodu kakaových bôbov.

Jedinečnú chuť a aj obsah živín v koláčikoch môžeš zvýšiť aj použitím kvalitných korenín – uprednostni cejlónsku škoricu pred čínskou, stav na vysoko kvalitné kakao, vanilku či zázvor.

A hlavne mysli na to, že Vianoce neznamenajú obžerstvo. Samozrejme, dopraj si. Ale s mierou. Nepokaz si počas pár dní to, na čom si tvrdo pracoval niekoľko mesiacov.

Dá sa to, stačí nenechať sa strhnúť davom, rodinou a atmosférou :) Pod článkom ti ponúkam aj pár receptov, aby si videl, že sa to naozaj dá.

ABY SI ZO ŠALÁTU NEMAL ŠALÁT

Vianočný zemiakový šalát je kapitolou sám o sebe, obzvlášť veľmi chutnou. Nikto z nás si nevie predstaviť sviatky bez neho.

Nemusí však byť ťažko stráviteľný, majonézový a plný skrytých kalórií.

Priprav si ho podľa svojho tradičného receptu, poznáš to. Zemiaky, uhorky, varené vajíčko, hrášok, mrkva, cibuľa, soľ a korenie a neslávne slávna majonéza.

Jej časť alebo celé množstvo nahraď kvalitným a chutným gréckym jogurtom, ktorého výhodou je aj to, že je prirodzene krémový a bohatý na bielkoviny. Garantujem ti, že rozdiel v chuti si ani nevšimneš a ešte sa ti aj poďakuje tvoje trávenie.

Kokosovo – mandľové guľky s chia semiačkami

Na 20 guliek budeš potrebovať:

100g mandlí

100g kokosu

100g datlí

2 PL kakaového prášku

2 PL kokosového oleja

2 PL vody

2 PL semienok chia

Mandle zmixuj úplne na jemno, pridaj datle, rozpustený kokosový olej a postupne všetky ostatné prísady.

Všetko premiešaj, kým ti nevznikne pekná jemná hmota. Vytvaruj guľky, obal ich v kokose a nechaj približne hodinku v mrazničke.
Ak chceš spraviť guľky viac výživné, pridaj ryžový alebo konopný proteín. Skladuj v chladničke v uzavretej nádobe.

Bezlepkové linecké koláčiky

Potrebuješ:

120g celozrnnej ryžovej múky

130g mandľovej múky

80g amarantovej múky

200g poctivého kravského masla

50g kokosového cukru

domáci džem, alebo lekvár hustejšej konzistencie

Maslo nechaj roztopiť, rozmiešaj a rozpusti v ňom cukor. Prisyp múky a všetko spolu zmies na hladkú hmotu.

Nechaj 30 minút odpočívať na chladnom mieste. Pomúč dosku mandľovou múkou a vyvaľkaj cesto na cca pol centimetra, nesmie byť tenšie.

Cesto je veľmi krehké, treba opatrne vykrajovať skôr plné tvary, pretože malé tvary sa zlievajú. Poukladaj na plech a peč pri 180 stupňoch Celzia v teplovzdušnej rúre cca 10 minút.

Koláčiky nebudú klasicky bledé, nezľakni sa, použitím týchto surovín budú mať vždy farbu karamelu.

Po vychladnutí natri džemom a zlep.

Ak sa ti páčil článok, zdieľaj ho s priateľmi. 

Ak chceš svoj tréning spraviť ešte efektívnejším, zaraď do neho aj doplnky výživy.

Nakupuj tu